Graviditeten!

Vecka 31!

Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer - och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis "ska" göra och är drygt 40 cm lång.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds - ungefär 900 gram!

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och den kissar nu vatten, vilket är bra träning inför livet utanför. Snart kan du vara förvissad om att ditt barn börjar få ett rikt inre liv - undersökningar har visat, att bebisar i magen har perioder av drömsömn redan kring åttonde månaden.

Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Ett knappt halvkilo (450 g) per vecka är helt normalt under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.



Vecka 32+1 dag!

Nu väger bebisen ungefär 1,7 kg och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten.



En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Om bebisen är en pojke, brukar testiklarna nu vandra ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under en fullgången graviditets sista sju veckor. Se till att du äter bra den sista tiden.




Uträkning utgår från dagens datum: Lör 1 aug 2009.
Din graviditet startade Sön 21 dec 2008.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 4 jan 2009 (ägglossningen).
Du är på dag 224 av 280. (80%).
Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 6 fulla dagar (v31+6).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Lör 26 sep 2009
Du har 56 dagar kvar till beräknad förlossning.


 Dock kommer det ingen bild idag i varje fall.. har ingen spegel att knäppa i och jonathan är inte hemma så han kan inte knäppa bild på magen åt mig.. och blir lite svårt att göra det själv!
Så ni får stå ut med bara info om veckan än så länge:D så kommer det bilder senare^^
Lovar det  :)



Va på tillväxtkontroll igår, den ena vägde 2009 gram och den andra 1679 gram eller något sådant.
Så magen är ju som en fullstor nu eftersom att jag har över 3000 gram bebis i min mage :P


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback